Stilstaan bij dankbaarheid en daarna vooruit kijken!

Thanksgiving! Mooie tijd van het jaar voor veel Amerikanen. Stilstaan bij waar je dankbaar voor bent. Toch ben ik ervoor om er iets vaker dan eens per jaar stil te staan en dankbaar te zijn.

Ik sta er een paar keer in de week bij stil, het hele jaar door. Al ben ik mij deze week er extra bewust van, dat deze week bij uitstek geschikt is als ondernemer te kijken waar je staat en hoe je daar gekomen bent. Nog mooier, om daarna vooruit te kijken! Voor mij is het de eerste keer dat ik dit doe, ik ben namelijk 1 december officieel één jaar ondernemer! Dus zeker iets om te vieren, dankbaar voor te zijn en belangrijker nog, bedenken hoe mijn tweede jaar als ondernemer eruit gaat zien.

Doelen stellen en beslissingen nemen

Belangrijke vragen zijn: Wat zijn mijn doelen? En dan niet alleen voor 2021, ook voor de jaren erna? Welke stappen wil ik nemen om ze te behalen, en vooral ook welke beslissingen komen daarbij om de hoek kijken. Welke beslissingen gaan jou verder brengen als ondernemer? Want met alleen het bepalen van een doel kom je er niet.
Doen wat je het afgelopen jaar gedaan hebt om te komen waar je nu bent, gaat je ook niet die volgende stap brengen. Heb je beslissingen te nemen om uit je comfortzone te gaan, mensen aan te nemen of in te huren, welke opleiding je wilt volgen, of je in materialen of een kantoor te investeren?

https://www.sandraraaijmakers.nl/video-challenge/Mijn coach Tineke Zwart zegt ook; Kijk naar wie je moet worden als persoon om je doelen te behalen. Dit staat of valt allemaal met het nemen van beslissingen.

Iedere dag neem jij zo’n 40.000 beslissingen, waarvan slechts 2 tot 5% bewust is. De rest van de beslissingen neem je zonder dat je daar erg in hebt. Helaas brengen die bewuste beslissingen ook vaak stress met zich mee. Want hoe doe je dat nu, een goede beslissing nemen?

Ik geef je enkele tips om op te letten bij het nemen van beslissingen

  • Geef jezelf bewust toestemming om een beslissing te nemen. Dat klinkt misschien gek, alleen ga eens even voor jezelf na hoe vaak je er eerst met iemand over praat. Bedenk ook eens waarom je dit doet. Zoek je toestemming, of bevestiging? Of wil je dat eigenlijk iemand anders de knoop voor je doorhakt? 
  • Zeg iedere dag tegen jezelf dat je toestemming hebt om je eigen beslissingen te nemen. Ga oefenen met kleine beslissingen, waar je er “normaal” eerst toch nog met je partner of een vriendin over zou praten.
  • Hoe denk je over geld? Zoek eens uit welke geldtype je bent; dit beïnvloedt namelijk ook jouw beslissingen. Ben je een spaarder, dan kijk je waarschijnlijk vooral naar de kosten van iets, bijvoorbeeld om hulp in te schakelen of een training te volgen. Terwijl je op de lange termijn die kosten echt wel terug zou verdienen. Dus je doet het of niet, of je stelt het uit om eerst nog meer te sparen. Ben je een romanticus, dan ben je vooral bezig met het gevoel dat een aankoop of investering jou geeft. Je neemt makkelijk de beslissing zonder er rationeel over na te denken, daar kun je op lange termijn van in de problemen komen.
  • Weet wat je valkuilen zijn als het aankomt op geld, en welke overtuigingen je hebt. Ga hiermee aan de slag en weet dat er meerdere tools zijn om tot beslissingen te komen.
  • Neem jij beslissingen als je moe bent, dan zorgt die vermoeidheid ervoor dat je emoties uitvergroot worden. Dus een beslissing nemen als je heel erg verliefd bent of juist heel chagrijnig, zorgt ervoor dat je niet echt een objectieve bril op hebt. Hier kun je spijt van krijgen.

“Neem geen beslissingen op basis van een tijdelijk gevoel”

  • Heb je een wat grotere beslissing te nemen, kijk dan eerst naar alternatieven. Niet zomaar het eerste doen wat er in je opkomt. En weet “Nee” is ook een antwoord wat je op je lijstje alternatieven mag staan.
  • Kijk naar de toekomst als je beslissingen neemt, niet naar wat iets al heeft gekost of hoeveel tijd je er al aan hebt besteed. Veranderen van richting mag, vooral als je ziet dat het je meer gaat opleveren. Zie dat wat je gedaan hebt als leerschool, en bedenk….situaties veranderen. Wil je je doel bereiken, dan mag je je koers veranderen.

Mindset en intuïtie

Beslissingen worden dus door veel zaken beïnvloedt en de eerste stap is om daar bewust van te zijn. Je mindset en intuïtie zijn belangrijke factoren, alleen heb je ook praktische tools daarnaast nodig. Ben ook niet te streng voor jezelf als het een keer anders uitpakt. Leer ervan en ga door. Met vallen en opstaan kom je verder, ook in het nemen van beslissingen.

Ik wens je mooie beslissingen in 2021🍀

Liefs Sandra Raaijmakers

Website: www.sandraraaijmakers.nl
Instagram: @sandraraaijmakers.nl

Laat een reactie achter