Ouderschap en werk, de ultieme uitdaging!

Mijn naam is Mirjana Noorman-Petrovic en woon met mijn gezin in Haarlem. Ik ben ruim een jaar getrouwd met mijn meneer (we zijn wel al 14 jaar samen, dat aanzoek kwam verlaat). Ik werk 32 uur per week als manager jeugdzorg bij een organisatie in de randstad, ik schrijf gepersonaliseerde gedichten en maak gedichtjes op kaart. Daarnaast schrijf ik voor een online magazine voor moeders.

Vier kinderen ben ik rijk. Lynn (8), Milan (5), Sophie (3) en Saar (6 weken). Ik ben afgestudeerd sociaal pedagogisch hulpverlener en GGZ agoog. In de gehandicaptenzorg was ik onder andere werkzaam als begeleider, teamcoach, coördinator, teamleider en coach.

Werkende moeder, hoe doe je dat?

Als werkende moeder van 4 kinderen krijg ik regelmatig de vraag hoe ik het allemaal doe. Ik reageer eigenlijk altijd met het volgende: ´Ik word een leuker mens van de combinatie.´ Vaak wordt deze reactie beantwoord met een: ´Ik zou het niet kunnen hoor.´ En dat klopt niet, want als ik het kan, kan jij het ook. Het is een kwestie van keuzes maken en organiseren. Hoe je dat doet vertel ik hieronder.

Gezin en werk combineren is geen hogere wiskunde, zeker niet als je een baan hebt waar je blij van wordt. Het combineren van werk met ouderschap kent echter wel een aantal mogelijke hordes waar je rekening mee moet houden.

Onderzoek wat jij nodig hebt

Rust of juist beweging? Vind je het fijn om werk en ouderschap te combineren of juist niet? Als je voor het eerst moeder wordt kan het gebeuren dat hetgeen je vooraf bedacht had, met baby niet meer goed voelt. Pas dan simpelweg de situatie aan naar jouw behoefte. Het is niet goed of fout. Als dat niet lukt door bijvoorbeeld financiële argumenten, zoek dan naar de meest ideale en haalbare situatie. Blijf daarbij alert naar mogelijkheden die jou meer ruimte geven.

Zo koos ik ruim vier jaar geleden na 10 jaar onregelmatig werken voor een 9-17 baan. Hier moest wel oppas voor georganiseerd worden en leverde bij de eindstreep iets minder op. Maar ik werd er gelukkiger van en kan elke avond mijn kinderen in bed leggen.

Stel prioriteiten

Als jij wilt werken naast jouw rol als ouder, doe dat. Het maakt je een blijer mens en dus een blijere ouder. Zorg dat je randzaken als opvang voor jouw kind bijtijds en goed regelt, dat scheelt onnodig gestress. Gaat jouw kind naar een kinderopvang? Meld vroeg aan (voor de geboorte) en bekijk dan ook goed of je recht hebt op kinderopvangtoeslag, dit kan financieel net dat zetje zijn dat je over de streep trekt en het wel haalbaar is.

Ik heb de mazzel dat mijn man in de avonduren en weekends werkt. Hierdoor zien wij elkaar minder vaak, maar hebben we alleen oppas nodig als hij een extra klus heeft of wij een date-night hebben.

Accepteer wat je nodig hebt

Laat los van wat anderen vinden en denken, doe waar jij je goed bij voelt. Niet werken, 4 uur werken, 40 uur werken? Hierbij geldt wederom, als jij er gelukkig van wordt, maakt het je een gelukkiger mens en dus een gelukkiger ouder. In de huidige maatschappij vinden veel mensen van alles van iedereen. Laat je er niet door beïnvloeden. Volg je hart.

Als ik was gestopt met mijn dromen omdat anderen dachten dat ik niet zo slagen, dan had ik nu niet twee gepubliceerde boeken en een gedichtenreeks op kaart. Kies waar jouw geluk ligt.

Balans

Zorg dat je, als je werkt, ook echt los bent van thuis en andersom. Helemaal in tijden van Corona waarbij thuiswerken het nieuwe werken is, is het belangrijk grenzen te bepalen tussen werk en gezin. Doe je dit niet, dan kan je het risico lopen gevoelsmatig tekort te schieten op beide vlakken. Je werkt misschien te veel en te lang door omdat je overdag ook tijd hebt besteed aan je gezin. Als dit nodig is, kader het. Anders ligt een burn-out op de loer en daar heb je niets aan. Door thuis en werk duidelijk te scheiden heb je voor beide tijd en ruimte en is het voor jezelf en de mensen om je heen overzichtelijk.

Ik werkte wel eens door in de avond, maar grenzen vervagen vlot. Want dan bekeek ik in het weekend alleen even snel mijn mail, wat al snel een uurtje was. Voordat je het weet werk je 7 dagen. En ik werk er 32 in de week. Flexibiliteit is goed, mits er duidelijke grenzen zijn.

The future is yours

Maak die keuze, ga voor jouw geluk want je leeft maar één keer. En bedenk dat als jij een tevreden mens bent, jouw kind daar alleen maar van kan profiteren. Hoe mooi is het om een voorbeeld te geven als ouder dat het belangrijk is om te doen wat jou blij maakt. En als werkende moeder van 4 kinderen weet ik hoe fijn dat is.

Vind je het ingewikkeld om in beeld te krijgen waar jouw geluk ligt en wat jouw mogelijkheden zijn? Werken, minder werken of juist meer werken? Ik denk graag met je mee. Je kan mij altijd een DM of mail sturen als je vragen hebt.

Instagram: @mirjaan
Facebook: @mirjananoorman
Email: mirjananoorman@gmail.com
Website: mirjana.blog.home

Laat een reactie achter