Gastblog

5 tips hoe jij een toffe foto van jezelf maakt voor social media

In deze gekke tijd waar we in leven momenteel wil je vast toch nog zichtbaar zijn voor je bedrijf en jezelf laten zien op jouw social media. Misschien was je net van plan om te gaan investeren in een fotoshoot of had je een fotoshoot op de planning die nu verzet wordt. Heel vervelend! 

Daarom wil ik jou graag helpen met 5 tips: Hoe jij een toffe foto van jezelf maakt voor social media. Gebruik deze tips om een fotoshoot dag in te plannen voor je zelf in huis en er een creatieve dag van te maken!

 1. Voorbereiding

Even een paar dingen die je af moet strepen voordat je een foto voor jezelf maakt:

 • Is je camera schoon? maak de camera van je mobiel schoon met een schone theedoek. Door een schone camera kan je mobiel veel scherpere foto’s maken.
 • Zorg voor voldoende daglicht! Zoek een ruimte in je huis waar genoeg daglicht naar binnen valt. Hoe minder daglicht, hoe gevoeliger de sensor van je mobiel wordt en daarbij hoe korreliger de foto wordt. Dus: meer daglicht = scherpere foto!
 • Trek rustige kleren aan. Kijk of je kleding kan vinden waar zo min mogelijk logo’s op staan en geen of een onopvallend patroontje erop. Je kan kiezen voor een druk patroon, maar weet dat de focus dan niet volledig op jou wordt gelegd in een foto, maar ook op jouw kledingstuk.
  Ook kan je kijken of je kleren heb in jouw brand colours, die kan je goed gebruiken in jouw foto’s voor jouw personal branding!
 • Investeer in een statief! Misschien heb je nog een selfie stick thuis liggen? Vaak kan je mobielgrip daarvanaf draaien. Die kan je dan weer op een statief voor een camera zetten, zo heb je een statief voor je mobiel!
 • Maak een propslijst! Schrijf 10 dingen op die jij regelmatig gebruikt in jouw bedrijf die jij kan gebruiken in jouw foto’s. Ik geef je een paar voorbeelden:
  • Je laptop/computer,
  • Een notitieboekje en mooie pen,
  • Een kopje thee of koffie,
  • Je oordopjes om mee te facetimen/bellen,
  • Programma’s waarmee je werkt op de computer,
  • Vaktijdschriften / zelfontwikkelingboeken,

Ook kan je denken aan props die je foto’s nog leuker zullen maken:

 • Bloemen,
 • Plantjes,
 • Een smoothiebowl of iets anders lekkers eten,
 • Een handcrème of parfum,
 • balonnen,
 • Scrabble letters.

 2. Zet hem op pootjes

Je kan de creatiefste foto’s maken door je camera op een statief te monteren en hem op zelftimer te zetten. Zo kan je foto’s van jezelf maken terwijl je verder van de camera af staat. 

Maak een foto terwijl je achter de computer aan het werk bent, in de keuken thee aan het zetten bent of terwijl je een boek leest op de bank.Je kan ineens veel meer, als je je mobiel niet in je handen hoeft te houden!

 3. Is je partner thuis?

Geef je partner een lesje fotografie! Als iemand anders foto’s  van jou maakt, kan je nog meer variatie aanbrengen dan alleen een statief, indien je snel van compositie kan veranderen.
Als je op de bank zit met je boek en je partner een foto van je maakt met de mobiel op schouderhoogte, is de foto heel anders dan wanneer hij dezelfde foto maakt op heuphoogte. Probeer het maar eens!

 4. Ga voor een selfie.

Ga je gewoon voor een snelle selfie? Dat kan ook natuurlijk! Denk dan even aan de volgende dingen:

 • Het is het mooist om een foto van jezelf te maken als je met je gezicht naar een raam staat zonder gordijnen of iets ervoor. Ga ongeveer een meter van het raam afstaan. Je krijgt namelijk een mooie shine door het raam op je gezicht en in je ogen en dat maakt de foto heel erg tof.
 • Hou je mobiel in de arm die het meest stabiel is. Ben je rechtshandig? Dan is het waarschijnlijk het handigste als je de selfie met je rechterarm maakt, indien de fijne motoriek in je rechterarm het beste is ontwikkelt.
  Hoe verder je de mobiel van je af houd, hoe moeilijker je de beweging kan maken om de foto te maken én tegelijkertijd je mobiel zo stil mogelijk te houden. Daarom is het het beste als je je stabiele, dominante arm daarvoor gebruikt.
 • Wees niet getreurd als je niet het gewenste resultaat bereikt in 1 keer! De meeste influencers maken ook gewoon nog 50 keer een selfie voordat ze een foto hebben die ze social media waardig vinden, jij hoeft het ook zeker niet in 1 keer perfect te hebben 😉
 • Als je je arm recht vooruit steekt, zit je hand op schouder hoogte. Een selfie is wat mooier vaak als je je hand juist op voorhoofdhoogte of ietsje hoger nog houdt. Waarom? Pak je mobiel, open de camera en ontdek het zelf!

 5. Maak je eigen fotostudio 

Zin in een foto met een bijzondere achtergrond? Ik heb een paar voorbeelden voor je om bijzondere achtergronden te creëren en creatieve foto’s van jezelf te maken.

 • Aluminium folie. Door lange stukken aluminiumfolie af te scheuren, lichtelijk te verkreukelen, en lichtelijk uitgestreken op een muur te plakken krijg je een hele bijzondere achtergrond! Het beste is het als er genoeg licht op het aluminiumfolie valt, waardoor er veel shine van het aluminiumfolie af komt en je een shinende achtergrond creëert.
 • Als je dit hebt: Vul kleurige ballonnen met helium en plak ze met touwtjes vast aan de grond. Zorg dat er verschil zit in hoogte tussen de ballonnen. Als je nu een selfie maakt met de portretstand, heb je een feestje achter je 😉
 • Maak een selfie met veel ruimte achter je. Hoe meer ruimte je achter je hebt, hoe makkelijker je bokeh (onscherpte) achter je creëert. 
 • Misschien heb je een mooie heg of bloemen in je achtertuin, maar daar gebruik van!

Foto’s zonder zorgen!

Wil je naast de foto’s van jezelf wel wat diversiteit in je beeldbank hebben maar geen zin om uren aan de slag te gaan?

Afgelopen maandag heb ik mijn Contentpakket gelanceerd met daarin 26 unieke foto’s om mee te werken. Die foto’s zijn verticaal & horizontaal gefotografeerd, waardoor je wel 50+ foto’s  ontvangt om mee te werken.Geen zorgen over het aanschaffen van materialen, het inboeken van tijd om foto’s te maken en te bewerken, ze staan al klaar voor je!

Als lezer wil ik je wat leuks meegeven, namelijk 15% korting tot 1e Paasdag/ 12 april, met de code: CONTENTKORTING

Je kan het pakket hier vinden:
www.byjoyphotography.nl/contentpakket

Bedankt voor het lezen, laat je het mij weten als je met één van de tips aan de slag gaat? 

Veel liefs, 
Joy van der Valk

Joy@byjoyphotography.nl
www.byjoyphotography.nl
Instagram: @byjoyphotography

Laat een reactie achter