Ontwerp zonder titel (16)
Logo

Storytelling
What's your story?

Untitled design (70)

De handvaten van storytelling

Ook al word je bijna doodgegooid met de term storytelling, het is toch wel fijn om te weten hoe het precies zit. Kortgezegd is storytelling het toepassen van verhalen om een doel te bereiken en betrokkenheid te creëren met jouw doelgroep. Verhalen zijn namelijk een ideale manier om contact te maken, mensen te raken, te verleiden, zingeving of helderheid te bieden, fans te krijgen of de community te vergroten. Verhalen raken ons, maken concreet, zijn gemakkelijk te delen en geven betekenis. Onderzoek heeft aangetoond dat content in de vorm van een verhaal beter overtuigt dan niet-verhalende content. Verhalen roepen meer empathie en emotie op. De ontvanger herkent zichzelf in de afzender. Kijk maar naar jezelf.  We onthouden verhalen die je raken en daardoor vertel je ze makkelijker door. Ik ga je vier handige stappen geven waarmee je storytelling kunt gaan toepassen voor jouw bedrijf.

1: Kies je hoofdpersoon

Wil je het echt goed doen, dan maak je je klant de hoofdpersoon van jouw verhaal. Maak eerst een profiel van jouw doelgroep, ik noem dat een persona. Deze persoon zet je centraal. Wees zo specifiek mogelijk en doe waar nodig extra onderzoek dat kan geen kwaad. Het maakt niet uit als je klanten die niet precies voldoen. Ze gaan zich zeker herkennen in een aantal kenmerken van jouw droomklant.

Maak daarna jouw ideale klant tastbaar. Schets een profiel, maak ‘m visueel, geef hem of haar een naam en hang voorbeeld van die persoon bij jouw werkplek of sla hem op in je laptop of pc.

2: Schrijf een verhaal met je klant centraal

Het verhaal heeft een begin en dat is het moment waarop de klant beseft dat hij of zij een probleem, uitdaging of wens heeft. Maar het verhaal heeft natuurlijk ook een einde. Dat is het moment waarop je klant jouw product of dienst heeft afgenomen en naar tevredenheid gebruikt. Als je de volgende structuur aanhoudt doe je het goed:

  • De Missie: de held van het verhaal (jouw persona) gaat een missie of uitdaging. Hij wordt namelijk geconfronteerd met uitdagingen, problemen, wensen waar hij iets mee wil of moet.
  • De Metamorfose: jouw product of dienst helpt de held om zijn uitdaging te overwinnen. Jouw bedrijf is de wegwijzer die de oplossing mogelijk maakt.
  • De Triomf: de held overwint de uitdagingen en keert terug naar de bekende wereld met nieuwe inzichten en mogelijkheden. Dit is het resultaat van de oplossing.

Dit vaste patroon komt bijna altijd terug in verhalen. Ga je favoriete boek of film maar eens na. Om jouw verhaal zo in te kunnen vullen, is het belangrijk te weten welke reis jouw klant aflegt. Welke fases zijn er en welke behoeften heeft de klant op dat moment? Maak die reis van de klant en giet dat in een lopend verhaal. Dan is jouw story compleet en heb je de perfecte kapstok om al jouw content aan te hangen.

3: Bedenk thema’s die aansluiten op je verhaal

Wat vaak lastig is, is om het verhaal om te zetten in concrete content. Om dit makkelijker te maken kun thema's gebruiken. Deze thema’s volgen logischerwijs uit je verhaal, waarin de behoeftes en klantreis van je doelgroep en de oplossing die jouw bedrijf biedt, bij elkaar komen. Het gaat om inhoudelijke thema’s waarmee je je verhaal onderverdeelt. Denk hierbij nog niet aan de vorm, deze komt later aan bod.

Denk bijvoorbeeld aan een magazine over de wereld van fietsen. Dit magazine wil graag de lezers een verhaal vertellen. Een verhaal met 1 kernboodschap dat ze onderverdelen in 4 thema’s: natuur, gezondheid, fietsroutes en het soort fiets centraal. Deze 4 thema’s maken het makkelijker om content te maken die aansluit op het centrale verhaal.

4: Maak content die indruk maakt

Pak een vel papier, zet je verhaal en de bijbehorende thema’s centraal en ga brainstormen. Bedenk alleen de onderwerpen en de inhoud. Pas daarna bepaal je of het onderwerp aan bod laat komen in een blog, post, video, story, IGTV of iets anders. Hoe lekker zou het zijn als je weer grip krijgt door extra stevige storytelling handvaten. Handvaten waardoor jouw content sterker wordt! Ik kan je extra tips geven bij het toepassen van storytelling in je content, waardoor je gegarandeerd nog meer impact zult maken.

Ik ga je deze handvaten bieden in mijn nieuwe aanbod:

‘GRATIS E-BOOK
'BOOST YOUR STORYTELLING
.'

Heb jij een verhaal te vertellen waarmee je anderen wilt inspireren? Storytelling zorgt voor vertrouwen, verbinding en herkenning. Wil je tips & tricks voor het toepassen van storytelling? Download dan nu mijn gratis e-book en verken de wereld van storytelling!